Industrispionage i New York

Precis som i Oslo så verkar det finnas flera trender under utveckling på samma gång i New York. Det är inne med väldigt råa, industriella lokaler, nose to tail matlagning, izakayer och mer modern asiatisk mat (det finns exempelvis en stjärnkock som nyss öppnat en restaurang vid namn Khe-Yo med mat från Laos där man bland annat uppmanas äta ris med händerna. Mexikansk gastronomi står sig fortsatt starkt och street food är alltid populärt, gärna i form av Banh Mi som serveras både av restauranger som Khe–Yo i Tribeca och den vietnamesiska ölbaren Bai i trendiga Williamsburg. Pulled Pork Buns är vardagsmat och ramen är populärare än någonsin, vilket bland annat Momofuku Noddle Bar och nyöppnade Ippudo vid Union Square påvisar. Lockar inte det asiatiska så kan folk mätta sig med en klassisk judisk knish eller taqueriamat såsom tostadas eller tamales från klassiska La Esquina mitt på Kenmare St.

Rent inredningsmässigt så ligger fokus på detaljer som ornamenterade tak, antagligen på grund av att så många restauranger ligger i gamla byggnader, och långbord/barbord, gärna formade som ett u med kock eller servitör i mitten. Här får flera sällskap sitta tillsammans i en avslappnad omgivning, till exempel som på Momofuku Sam där bardisken rent av förlängs i ett långbord.

Ej heller är man rädd för att ta ut svängarna vad gäller koncept. Skrikande servitörer, hentaimenyer, barer för hundar… inget koncept verkar vara för smalt för New York.

Momofuku Ssam

 Panorama Momofuku

Ssäm behöver ingen närmare presentation. Det är Momofuku’s brasserie med öppet till långt in på natten och en lekfull meny som varierar efter kockarnas humör. Maten är i huvudsak asiatiskt, men det hade smugit in sig ovantäde rätter som bröd med lardo och havssaltsmör samt lokala ostron för den som var manad. Det går inte att boka bord, men baren Booker and Dax som ligger vägg i vägg kan agera väntplats (precis som Bettola gör för Popolare). Baren i Ssäm är som regel full av ätande gäster. Alla borden är uppbyggda som barbord förutom en lång bardisk (se ovan) som naturligt övergår i ett långbord och där gästerna sitter mitt emot varandra. Både tak, bord och väggar är i samma mörka trämaterial vilket ger ett harmoniskt och designat intryck och vi såg många gäster som satt och åt ensamma även sent på natten. Köket har full insyn men gästerna har ingen övrigt kontakt med kockarna.

IMG_5260Steamed Pork Buns

IMG_5264

The Blue Ribbon

Izakayarestaurang på East Side. Gästerna leds upp genom en trång trapp med rislampor hängande ner från taket till en öppen ovanetage där man kan välja mellan att sitta i baravdelningen eller salen. En karismatisk bartender står på vakt. Sakemenyen är extensiv och menyn innehåller rätter såsom märgben  – skurna längs långsidan med toast och teriyakisås vid sidan av – och allt man kan tänka sig av både klassisk sushi och izakayameny. Det som var intressant med Blue Ribbon var dels deras sätt att kyla saké – en tudelad kylare med is i ena tuben och alkohol i den andra – och deras biergarten som de hade ute på bakgården. Denna låg på en terass på andra etage och var fyllt av långbord där gästerna gick och köpte sin dryck i baren och delade plats med andra gäster.

Sakekylare på Blue RibbonCloudy Sake på Blue Ribbon

Momofuku Ko

En väldigt liten tvåstjärnig restaurant byggd kring en bar med 12 platser. Restaurangen har en extremt anonym ingång och fotografering var förbjudet, därför har vi inga bilder från upplevelsen. Vid ankomst leddes vi till vår plats vid baren och erbjöds aperitif. Därefter var det egentligen kockarna vi hade mest kontakt med. Baren hade full insyn och man kunde observera varje detalj i hur maten förbereddes inför servering. Det var kanske den mest avslappnade stjärnkrogen jag har varit på, där personalen litade på att maten och vinet skulle vara nog med upplevelse utan alla andra finesser runt omkring.

Momofuku KoIngången till Momofuku

 

Another Room

Ölbar med avslappnad och annorlunda inredning. Endast upplyst av levande ljus, och med ett annorlunda tappetorn och industriellt inrett toalett.

Tapptorn på Another Room

IMG_4251

Toaletten på Another Room

Baren på Another Room

South Street Sea Port

Matgata vid hamnen

Southern point är en relativt ny samlingspunkt för hipsters och white collar affärsmän inte långt från the Finance District. Det är en upprustad hamn som tyvärr drabbades hårt av storm tidigare under året. Här finns flera gator med grönsakshandlare, ölförsäljare och snabbmatsstånd med twist. Exempelvis kan man köpa asian hot dogs, beer slush och stenugnsbakad pizza, indiska samosas och ostron och hummer “ready to eat” i tidningspapper. En av Southern Points mer charmeerande egenskaper är att även om alla matstånden är oberoende av varandra så är uteserveringen homogen, så gästerna blandas med varandra på ett väldigt naturligt sätt, något som eventuellt hade kunnat fungera på Schous innergård.

IMG_5271IMG_5270   IMG_5274

Grand Central Oyster Bar

Klassisk (och enorm) samlingspunkt vid Grand Central Station. Har finns restaurangavdelning, pub , lounge och ostronbar, varav vi valde att sätta oss vid det sistnämnda. Mest intryck förutom ostronen gjorde uplägget med u-formade barer där en servitör så att säga hade sin station samlad runt sig. Det gav upphov till en avslappnad men effektiv service med gäster i varierande kategorier från turister till affärsmän på afterwork till pensjonärer med dagsavisen.

 IMG_5281Bord på Grand Central Oyster Bar

Congee Village

Anrik kinesisk restaurang med både testiklar, grodor, birds nest, sjögurka, grisblod och larver på menyn. Namnet kommer från congee, en kinesisk risgröt som man kan få med allt från 1000 åriga ägg till grisskin i.Inte relevant till projektet, men riktigt roligt ställe att besöka.

IMG_5289 IMG_5290 IMG_5291 IMG_5292 IMG_5293

Il Laboratori del Gelato

Det verkar som om det är inne för italienska restauranger att ha sina egna gelateria. När vi var på Bocca di Lupo i London stannade vi till på deras gelateria Gelupo och botaniserade bland utvalda kokböcker, köpte bra balsamico och åtnjöt caffe con gelato och ett urval av deras is, sorbet och granité. Il Laboratoi del Gelato har tagit det ett steg längre och mixar is för diverse restauranger samt erbjuder kunder både att köpa is för att äta på plats eller i större förpackning för att ta med sig hem. Med smaker som sesamfrö, avocado, timjan samt mer klassiska smaker som körsbär, choklad och pecan (de har en imponerande lista på olika sorter) försäkrar man sig om att nöjda kunder kommer tillbaka för att prova nya typer igen och igen.

Miss Lily’s

Miss Lily’s är en diner med tillhörande vinylbutik som ligger på lower Manhattan. Man serverar alla de klassiska karibiska rätterna såsom curried goat, callaloo och plantain chips, men servitörerna är alla unga heta jamaikaner som lätt kan börja grinda mot varandra spontant på uteserveringen om rätt låt dyker upp på musikanläggningen.

Men nog om personalen. Inredningen på miss Lilys är väldigt retro, stämningen kokar och maten plockar några av de bästa godbitarna från det jamaikanska köket.

 MISS-LILYS-2-550x366

Kenka

Kenka är en liten Izakaya som ligger vid Saint Marks Place på lower East Side. Här har man tagit svängarna ut ordentligt vad gäller japansk kitsch. En japansk grävling med lysdioder till ögon och en cut-out samurai välkomnar en med ingången.

IMG_5302 IMG_5301

Innanför dörren står en sockervaddsmaskin där gästerna själva får rulla sig en sockervadd som avskedssnack. Inredningen är klassisk japansk med bambu, hängande vimplar och öppet kök.

Interiör Kenka Väggarna på Kenka IMG_5305

Menyn hämtar tydlig inspiration från japansk hentai (animerad porr) och serverar såväl klassisk sashimi och maki som fried rice with maggots, bulls penis och turkey testicles.

IMG_4274 IMG_4272

Vi vald fried rice with maggots, en riktigt god rätt där larverna torkats innan de skeppats från Sydkorea till New York. Sakémenyn var stor och beskrivande, något jag saknat från restauranger i Oslo där gästen oftast inte har någon aning om hur de ska selektera sin saké. Izakayan har i tillägg öppet till 2.00 om natten, och när vi var där vid 1.00 så var det nästan fullt med matgäster.

IMG_4277 Maggots galore

Tröttnar man på mat och sällskap kunde man ta sig en tur på toaletten som hade några av de snyggaste handfaten som jag sett i New York.

IMG_4279

Ippudo

Titthål IppudoIngång Ippudo

Ippudo är en av de hetaste nya ramenbarerna i New York. Man tar inga reservationer utan det är bara drop-in som gäller. Genom en anonym ingång (verkligen anonym, det är en dörr i teak som går ett i ett med väggen som ger den enda indikationen om att här kan finnas en restaurang) kommer man in i en bardel med ramenskålar som väggdekorationer och en bardisk med ramennudlar inlagda under glas. Efter att ha satt upp sig på väntlista leds man såsmåningom in i ett myllrande kaos av en restaurang, med öppet kök, slurpande och väsnandes gäster och servitörer och kockar som skriker diverse japanska fraser åt varandra.

Bar IppudoRamenbar

Ramen är den enda rätten på menyn. Du erbjuds att välja mellan de fasta ramenalternativen samt dagens ramen, i tillägg så har man smårätter som kan beställas till eller före nudlarna. Allt sker i högt tempo – detta är ingen fine dining – men köerna ringlar sig långt ut på gatan för att komma in.

IMG_5329 IMG_5327

Red Rooster

Marcus Samuelssons restaurang i Harlem är förvånansvärt öppen och inbjudande när man kommer in i lokalen. Den frontas av en elipseformad bar i trä med en vänlig bartender, väggarna kantas av memorabilia och drinkarna serveras bland annat i tennmugg – något vi såg vid flertalet tillfällen under vår resa. Bäst var ändå deras corn bread, drypande av smör och en måltid helt i sig själv, deviled eggs och mosaikgolvet inne på toaletten.

Cornbread Mosaikgolv Red Rooster Earl of Harlem

Bai

Vietnamesisk ölpub, concert venue och restaurang som ligger precis nedanför Williamsburg Bridge. Här serveras fantastiskt god vietnamesisk gatumat och öl i en industreill råbarkad miljö där gästerna sitter vid långbord eller uppe på takterasseen. Just kombinationen mellan asiatisk gatumat och öl kändes väldigt vällyckad, bartendrarna var alla väldigt kunniga och den rå inredningen gav god aukustik åt bandet.

Bai

B Too

B Too är ett belgiskt brasserie som ligger i Washington. Här bjuds gästerna på orginella drinkar som “Bacon and Bourbon Bloody Mary” och “Dressed Gingerly” (Triple Delirium öl och Bourbon), en extensiv belgisk öllista samt välfyllt vinkart. Själva menyn i sig är riktigt snygg.

Köket är öppet och väldigt snyggt inrett, nästan så att den blir en dekoration i salen i egen rätt. Man har köpt in porslin i svart, vitt och rött som är väldigt slående och servitörernas arbetsfack framför lyckan är praktiskt utformade men fortsatt snygga.

IMG_4291IMG_5359

Mockingbird Hill

Mockingbird Hill är en nyöppnad sherrybar i stadsdelen Shaw. Hit kommer lokalbefolkningen för att stärka sig med en cocktail lagad med sherry som bas eller för att plocka från deras moderna tapasmeny med sherryanbefallningar till. Lokalen är väldigt enkel och avskalad, den snyggaste detaljen är nog skärbordet för skinka som används som rumsavdelare mellan den långa baren och avdelningen med bord. en annan positiv detalj var att de alltid hade dagens sherry, dagens mat och sherry i kombination och dagens sherryflight uppsatta på en svart tavla. Enkelt för gäster som inte vet vad de ska ha att välja ochc söäkerligen enklare för baren att få rotation på sina varor.

IMG_5370 IMG_5371 IMG_5372 IMG_5369

Hotelbarer

The Round Robin Bar på the Willard Intercontinental -Hotel är – såsom namnet antyder – helt runt. Här bjuds gästerna service av bartendrar gamla som gatan som mixar såväl klassiska standards som nyare påfund. The Round Robin har varit presidenternas favorittillhåll sedan 1800-talet och fortsätter att vara så idag. En annan klassisk bar vi var på var The Cruise Room Martini Bar, som ligger i anslutning till The Oxford Hotel i Denver. Baren öppnade samma dag som prohibition lyftes 1933 och hämtar sin inredning (ljuvlig art deco) från en av loungerna på skeppet the Queen Mary.

IMG_5375 IMG_5374IMG_5376  IMG_5475

Old Major

Vår bästa restauragupplevelse under resan var faktiskt inte på någon av michelinrestaurangerna, utan på nyöppnade Old Major i Denver. Old Major är måna om att hålla en god kontakt med sina matproducenter och idkar nose to tail butchery i restaurangen. Vid ankomst välkomnas man in i en stor baravdelning där man kan vänta på sitt bord med en drink i handen eller slå sig ner vid ett av de små borden för en informell måltid.

  Bar 2original_1362108893 Bar 3

Själva restaurangen är stor och ljus med ljusa träslag och dubbel takhöjd. Servitörerna glider runt i jeans och flanellskjortor och det finns ingenting som kan indikera att Old Major har blivit utnämnt till en av de bästa up-and-coming restaurangerna i U.S.A. Vad gäller maten så delar man in menyn i “The Farmer”, “The Monger” (fiskhandlaren) och “The Butcher”. Bland annat erbjuds rätter som;

NOSE TO TAIL PLATE – braised belly, confit rib, schnitzel, ham, ears, mustard spaetzle, sauerkraut, demi-glace
PAN SEARED DIVER SCALLOPS – cauliflower, apple, golden raisins, marcona almonds, watercress
 och vår absoluta favorit
MAPLE BACON CRÈME CARAMEL – maple bacon custard, Denver Bacon Co, candied bacon, bourbon caramel corn
Old Majortl-horizontal_main

Eleven Madison Park

Som rankad nummer fem av världens 50 bästa restauranger och innehavande 3 michelinstjärnor så har Madison Park mycket att leva upp del. Inredningen i lokalen är från samma era som själva byggnaden – tidig art deco i svala färger med klassiska inredningsdetaljer. Detsamma gäller porslin, möblemang och egentligen även service. Efter ett något för långsamt tempo ökade takten och även kvalitén på rätterna succesivt under kvällen, och det bjöds även på några riktiga toppar vad gällde mat och vin.

IMG_5490 IMG_5492 IMG_5497 IMG_5498 IMG_5500 IMG_5503

Lucky Dog

Lucky Dog ligger i hippa Williamsburg i Brooklyn och är en bar där det är tillåtet att ha med sig sina hundar, både inne i barområdet och i bakgården. Här sitter man och dricker öldrinkar och starka margheritas med sina vänner medan små som stora hundar springer om varandra. På eftermiddagarna har man bluegrasskonserter i lokalen och rent allmänt så är det en väldigt avslappnad och underhållande stämning.

IMG_5534 IMG_5540 IMG_5543 IMG_5533

In the End

Avslutningsvis så har jag en hel del bilder från restauranger som vi aldrig hann gå in i eller som ligger ganska fjärran från koncepten ni håller på att utarbeta (eller vad sägs om indisk fine dining eller äkta jamaica haket “The Room” i gudsförgätna Queens). Några av dessa är inkluderade nedan.

IMG_5275 IMG_4211 IMG_5545 IMG_5544 IMG_5530 IMG_5529 IMG_5417 IMG_5395 IMG_5373 IMG_5336 IMG_5321 IMG_5319

IMG_5288

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s